Beluga whale (Delphinapterus leucas): an Arctic species overview

Beluga Whale (Delphinapterus leucas)

Belugas whale (Delphinapterus leucas) are given us a call white whales, and their unique color makes them among the most easily appreciable and knowledgeable of all the whales. It is among 2 family members Monodontidae, together with the narwhal, and the solely member of the genus Delphinapterus. It is genus, Delphinapterus, implies “whale without fins”, and the species, leucas, implies white. Beluga suggests “white one” in Russian. It is habituated to life in the Arctic, so has physical and physiological characteristics that distinguish it from other cetacean mammals. Among these are its indisputable all-white color and the lack of a dorsal fin.

beluga whale pictures|source: www.livescience.com

Beluga Whale Habitat

Belugas exploit a several range of environments; they are most typically found in shallow waters near to the coastline, however, they have also been documented to live for lengthy periods in much deeper water, where they feed and supply birth to their young. These whales are widespread in the Arctic Ocean’s seaside waters, even though they are discovered in subarctic waters. Belugas at the same time journey up arctic rivers into brackish (partially salty) water and tidewaters (where a river complies with the seas) to hunt target throughout the summer season. Belugas seem to be good adapted to both a freezing ocean environment and a warm freshwater environment.

Beluga Whale Diet

pictures of beluga whales|source:www.theguardian.com

Belugas fulfill a vital role in the system and function of marine sources in the Arctic Ocean, as they are one of the most plentiful toothed whales in the area. They are opportunistic feeders, consuming a varying diet of fish, squid, octopi, worms, and crustaceans. They are also greedy feeders; their feeding behaviors depend upon their specific locations and the season. Ordinary predators include orca, and belugas in some cases end up being caught in ice, which might trigger them to die and can in certain cases, make them quick and easy target for polar bears. As their teeth are sharp nor neither huge, belugas need to utilize suction to bring their target into their mouths; it additionally implies their prey needs to be eaten whole entire, which in turn implies it cannot be too big or the belugas risk of it getting stuck in their throats.

Beluga Whale Reproduction

The reproduction phase of the beluga refers to 14-15 months and the calf is born tail or head initially and near the surface area in warm, shallow waters. Estimates of the age of sexual maturation for beluga whales differ substantially; males reach sexual maturity when they are in between 4 and 7 years of ages, and females reach maturity when they are in between 4 and 9 years of ages. They reproduce in warm, shallow waters or estuaries (where rivers encounter seas).

Conclusion: FAQ about Beluga Whale

Q: what do beluga whales eat?

A: fish, squid, octopi, worms, and crustaceans

Q: what color is a beluga whale?

A: white or gray

Q: where do beluga whales live?

A: these whales are widespread in the Arctic Ocean’s seaside waters, even though they are discovered in subarctic waters

Q: how long do beluga whales live?

A: Beluga whales are thought to live for 35-50 years

Q: how big are beluga whales?

A: average 13 feet (4 m)